Kővári Zoltán

-

Director, Rapid Software Development

Technology

2023 vezető low-code platformjai: piaci áttekintés

Kővári Zoltán

December 4, 2022

A low-code platformok manapság egyre népszerűbbek azon vállalkozások és szervezetek körében, amelyek egyszerűsíteni szeretnék szoftverfejlesztési folyamataikat. A digitális átállás elterjedésével, a rugalmasság megnövekedett igénye mellett a low-code platformok a szoftverfejlesztési eszköztár egyik kulcsfontosságú elemévé nőtték ki magukat. A Mendix egy felhő-alapú low-code platform, amely együttműködésen alapuló környezetet teremt az egyedi alkalmazások fejlesztéséhez. A drag-and-drop kezelőfelületének köszönhetően még a nem műszaki felhasználók is könnyen tudnak alkalmazásokat fejleszteni és telepíteni. A Mendix olyan népszerű eszközökkel is integrálható, mint a Salesforce vagy a Slack, így könnyen beépíthető a meglévő munkafolyamatokba.


OutSystems

Az OutSystems egy olyan low-code platform, amely vizuális kezelőfelületet nyújt a webes és mobil alkalmazások felépítéséhez, telepítéséhez és kezeléséhez. Emellett számos tesztelő és hibaelhárító eszközt is magába foglal, illetve piacteret biztosít a külső szolgáltatók megtalálásához és integrálásához.

Appian

Az Appian olyan low-code platform, amely vizuális kezelőfelületet kínál egyedi alkalmazások építéséhez és telepítéséhez. Már meglévő rendszerekkel való integrációhoz, valamint az üzleti folyamatok automatizálásához biztosít eszközöket.

Microsoft Power Platform

A Microsoft Power Platform segítségével a vállalatok automatizálhatják a folyamataikat és egyedi alkalmazásokat fejleszthetnek. Az alkalmazások építéséhez vizuális kezelőfelületet kínál és olyan népszerű Microsoft termékkel integrálható, mint az Excel és a SharePoint. A low-code platform kiválasztásánál több fontos tényezőt is figyelembe kell venni, többek közt azt, hogy mennyire kell testre szabni az alkalmazást, mekkora fejlesztői csapatra van szükség és milyen technológiák állnak rendelkezésre. A low-code platformok kulcsfontosságú eszközök lehetnek azon vállalatok számára, amelyek racionalizálni szeretnék szoftverfejlesztési folyamataikat. A megfelelő platform kiválasztásával a cégek rövid idő alatt tudnak konkrét igényeknek megfelelő egyedi alkalmazásokat fejleszteni és így lépéselőnyhöz jutni a rohamosan fejlődő digitális világban. A platformokat úgy lehet a leghatékonyabban kiaknázni, ha a felhasználó rugalmasan kezeli a projekt során felmerülő változó igényeket.

Rapid Application Development (RAD)

A Rapid Application Development (RAD) olyan rugalmas és alkalmazkodóképes szoftverfejlesztési módszer, amely nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználói tervezési ciklusra. Lehetővé teszi, hogy a vállalkozások különböző készülékeken keresztül nyújtsanak tartalmas szoftveralapú élményeket, gyorsaságot és kiváló minőséget, illetve csökkenteni a projektek kockázatát. A RAD iterációs megjelenéseket és újra felhasználható kódot is kínál, illetve integrálja az érdekelt felek és a felhasználók visszajelzéseit. Ezek alapján módunk van a finomhangolásra, ami lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kielégítsük az ügyfél igényeit. Napjainkban a digitális átállásra törekvő szervezetek az egyedi szoftvereket részesítik előnyben. A hagyományos szoftverfejlesztési eljárás olykor túl lassúnak bizonyul, így a RAD olyan kulcsfontosságú megoldást kínál, amely gyorsaságot és alkalmazkodóképességet biztosít. A RAD négy fázisból áll: igényfelmérés, felhasználói tervezés, építés és rendszerátállás. Az állandó visszacsatolás lehetővé teszi a folyamatos fejlődést.

A megfelelő RAD platform kiválasztásának egyik kulcsfontosságú szempontja az engedélyezés. A nyílt forráskódú RAD megoldások nagyfokú szabályozást és rugalmasságot biztosítanak, míg a zárt forráskódú megoldások olykor korlátozott szabályozhatóságot kínálnak. A siker érdekében fontos, hogy a kiválasztott RAD platform vizuális fejlesztést, gyors prototípuskészítést, telepítést, valós idejű elemzést és zökkenőmentes csoportos együttműködést biztosítson. A vizuális fejlesztéssel az alkalmazások a felhasználók szempontjából fejleszthetőek. Emellett gyors prototípuskészítést, telepítési támogatást, gyors tesztelést és javítást, valós idejű elemzést, folyamatos visszacsatolást és zökkenőmentes csoportos együttműködést kínál, így biztosítva, hogy mindenki ugyanazon cél érdekében munkálkodjon.

A BlackBelt és a Mendix közötti partnerség

A BlackBelt és a Mendix együttműködésével egy olyan, erőteljes partnerség jött létre, amely vállalatszintű megoldásokat nyújt. Segítségünkkel a vállalkozások gyorsan és könnyen hozhatják létre és vezethetik be webes és mobil alkalmazásaikat. A Mendix platform használatában szerzett jártasságunknak köszönhetően segítségünkkel a vállalkozások kiaknázhatják ezt a rugalmas és a konkrét igényeiknek megfelelő megoldást. A platformmal kapcsolatos tapasztalatunk segítségével könnyen alakítható megoldásokat építünk, amelyek akár a nagyvállalatok igényeit is kielégítik. Emellett segítséget nyújtunk az egyéni, valamint a harmadik féltől származó rendszerekkel való integráció terén is, ezzel lehetővé téve, hogy a Mendix platformmal épült alkalmazások könnyen összekapcsolhatóak legyenek más rendszerekkel és eszközökkel.

Töltse le a Mendix-et most, és fedezze fel a low-code fejlesztői platformok nyújtotta gyorsabb és intelligensebb alkalmazásfejlesztés lehetőségeit!