Kővári Zoltán

-

Director, Rapid Software Development

Digitális biztosítás: A biztosítási ipar jövője a Mendixszel

Kővári Zoltán

May 30, 2023

A Precision Reports elemzői előrejelzése szerint a globális InsurTech piac 2028-ra majdnem kétmilliárd dollárra rúghat. A teljes biztosítási iparnak elavult rendszerekkel és műveletekkel kell megbirkóznia, ez gyors digitális átalakulást igényel. Egy Deloitte által készített jelentés a digitális biztosítási trendek kapcsán azt hangsúlyozza, hogy a biztosítóknak muszáj felülvizsgálniuk üzleti modelljeiket, mert a biztosítás jövője egyre inkább a platformalapú megközelítés felé hajlik. Ez lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy egy szabványos platformon keresztül fejlesszenek és szolgáltassanak termékeket, ezáltal biztosítva a skálázhatóságot és az alkalmazkodóképességet. Szintén ebben a tanulmányban olvasható, hogy egy felmérés szerint a biztosítók 95%-ánál növekedett a fejlett analitikai eszközök használata az elmúlt három évben. Egy biztosító sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon ebben a gyorsan fejlődő környezetben.

A digitális biztosítási ügyfélélmény szükségessége

A biztosítási ágazat mindig is óvatos volt, és lassan fogadta el az új technológiákat. Azonban az iparágban bekövetkező gyors változások és a digitalizáció szükségessége most arra ösztönzi a biztosítókat, hogy alkalmazkodjanak. A feltörekvő startupok kihasználják a különböző új technológiákat, ezáltal előtérbe kerültek a digitális ügyfélkapcsolatok. A fiatal generáció zökkenőmentes online élményeket vár el a biztosítási termékek megvásárlásakor.

A biztosítóknak most eleget kell tenniük ezeknek az ügyfél elvárásoknak, mielőtt a versenytársak használnák ki a lehetőséget.

A Mendix használatának előnyei a biztosítási piacon

A Mendix platform használata különösen előnyös a biztosítási ipar számára, mivel olyan szolgáltatásokat és eszközöket kínál, amelyek segítenek a cégeknek a digitális átalakulás során:

  • Gyorsaság és rugalmasság: A Mendix low-code fejlesztési platformjának köszönhetően a biztosítók gyorsan fejleszthetnek és vezethetnek be új alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A platform rugalmassága lehetővé teszi a gyors reagálást a piaci változásokra és az ügyfelek igényeire.

  • Testreszabhatóság: A Mendix segítségével a biztosítók személyre szabott alkalmazásokat és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek, ami javítja az ügyfélélményt és növeli az ügyféltábor lojalitását.

  • Integráció: A Mendix platform könnyen integrálható a meglévő rendszerekkel és adatforrásokkal, így a biztosítók egyszerűen összekapcsolhatják az új alkalmazásokat a már meglévő infrastruktúrával.

  • Skálázhatóság: A  platform skálázható, így a biztosítók könnyen bővíthetik alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat a növekvő ügyfélbázis és igények kielégítésére.

  • Biztonság: A Mendix megfelel az iparág biztonsági előírásainak és szabványainak, így az alkalmazások és az ügyfelek adatai biztonságban vannak.

  • Innováció: A Mendix elősegíti a fejlett technológiák, mint az AI, ML, RPA, és a kognitív szolgáltatások integrációját a biztosítási alkalmazásokba. Ezek az innovációk lehetővé teszik a biztosítók számára, hogy javítsák a működési hatékonyságot, az ügyfélélményt és a kockázatkezelést.

  • A Mendix platform ideális választás a biztosítási ipar számára, mivel elősegíti a gyors, rugalmas és skálázható digitális átalakulást. A Mendix segítségével a biztosítók javíthatják ügyfeleik élményét, csökkenthetik a költségeket, és jobban alkalmazkodhatnak a gyorsan változó piaci körülményekhez.

  • Költséghatékonyság: A Mendix platform lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy csökkentsék a fejlesztési költségeket és növeljék a hozzáadott értéket. Az alacsony kódú fejlesztés révén csökkenthető a szükséges fejlesztői erőforrás, valamint a fejlesztési és karbantartási költségek.

  • Üzleti és IT összhang: A Mendix platform segítségével az üzleti és IT részlegek kooperációja jelentősen hatékonyabb lesz a fejlesztési folyamat során, javítva a kommunikációt és a végeredmény minőségét. Ez lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy gyorsabban reagáljanak az üzleti igényekre és elvárásokra.

  • Adatvezérelt döntéshozatal: A platform integrációja a meglévő adatforrásokkal és analitikai eszközökkel lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy adatvezérelt döntéseket hozzanak. Ez szintén javítja a kockázatkezelést, az ügyfélélményt és a szolgáltatások minőségét.

  • Fenntarthatóság: A Mendix lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy fenntarthatóbb üzleti modelleket alakítsanak ki a digitalizáció révén. A papír alapú folyamatok csökkentése és az ügyintézés automatizálása révén a cégek csökkenthetik ökológiai lábnyomukat és növelhetik az energiahatékonyságot.

A Mendix platform alkalmazásával a biztosítási iparág képes új szintre emelni a digitalizációt, és a fenti előnyöket kihasználva versenyképesebbé válni a piacon. A technológiai fejlődés és a piaci változások gyorsasága miatt a Mendix platform egyre inkább elengedhetetlen eszközzé válik a biztosítási szektor számára.