László Attila

-

Business Development Manager

Business

Miért is éri meg jobban a low-code fejlesztés? Ezt tényleg lehet számszerűsíteni?

László Attila

July 16, 2020

Arjo vanOosten, a Mendix Digital Execution területének vezetője nemrég megjelent cikkében bemutatja azt a számítási modellt, amivel mérhető egy nagyvállalati célú low-code platform szervezeti hasznossága.

Először is: a low-code értéke szorosan kapcsolódik azoknak a megoldásoknak az értékéhez, amiket létrehozunk vele. Azaz, ha több megoldást, gyorsabban tudunk elkészíteni, akkor az üzleti érték is előbb keletkezik. OK, ez az okfejtés elfogadható, de hogy lehet az értéket számszerűsíteni? A szerző szerint az alábbi három dimenzió mentén érdemes gondolkodni:

(1)    Piacra jutás sebessége (Time-to-Market): Rövidebb fejlesztési idő –> Gyorsabb piacra jutás –> Előbb lehet új ügyfeleket, üzleteket megszerezni;

(2)    Alkalmazásfejlesztés sebessége (App Velocity): adott időn belül több megoldás készíthető el, melyek a fentihez hasonló módon fordulnak termőre;

(3)    IT termelékenység (IT Productivity): a low-code elősegíti az elavult kódok javítását, hibásan működő szoftverek cseréjét. Az újrahasznosítható komponensekre, kollaborációra, könnyű integrálhatóságra épülő low-coding CapEx és OpEx igénye pedig egyaránt alacsonyabb.

További részletek, konkrét adatok és számítások:

https://www.mendix.com/blog/achieve-new-levels-of-business-value-with-low-code