Kővári Zoltán

-

Director, Rapid Software Development

Technology

Miért olyan népszerűek a low-code szoftver platformok?

Kővári Zoltán

August 29, 2023

Olyan drag-and-drop kezelőfelülettel és előre felépített komponensekkel rendelkező felhasználóbarát, intuitív platformokról van szó, amelyeket konkrét üzleti igényeknek megfelelően lehet konfigurálni.

 

A low-code platformok növekvő népszerűségének egyik oka, hogy gyorsan lehet vele szoftvereket fejleszteni és telepíteni. A hagyományos szoftverfejlesztési eljárások idő-, és erőforrásigényes folyamatok, amelyekhez különleges képességekkel rendelkező programozói csapat szükséges. A low-code platformok segítségével azonban a vállalkozások sokkal gyorsabban tudnak szoftvert fejleszteni és telepíteni, így gyorsabban léphetnek a piacra és hamarabb tudnak a változó üzleti igényekre reagálni. A low-code platformok népszerűségének másik oka, hogy „demokratikusabbá” teszik a szoftverfejlesztési folyamatot. Segítségükkel még a nem szakmai felhasználók, így például üzleti elemezők vagy a különböző szakterületek képviselői is maguk fejleszthetnek szoftveres alkalmazásokat. Ez nem csak felgyorsítja a fejlesztési folyamatot, hanem lehetővé teszi az üzleti oldal számára, hogy jobban kivegye a részét a szoftverfejlesztésből, és így jobban összhangban tudjuk hozni az üzleti igényeket és a szoftver funkcióit. A low-code platformok emellett gyakran sokkal hatékonyabb megoldást biztosítanak a hagyományos szoftverfejlesztési eljárásoknál. Mivel kisebb az erőforrásigényük és nem igényelnek speciális szaktudást, a vállalkozások sokat spórolhatnak a fejlesztési költségeken és helyette más területen kamatoztathatják erőforrásaikat. Ezen túlmenően, a low-code platformok segítségével könnyebben tudnak módosításokat eszközölni és iteratív módszerekhez folyamodni a változó üzleti igényeknek megfelelően, ami a hagyományos szoftverfejlesztésről nem mondható el. Vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést.

A low-code technológia előnyei

Gyors fejlesztés

A rohamosan terjedő digitális átállás egyre újabb és egyre hatékonyabb eszközöket kínál a fejlesztési folyamat felgyorsításához. A low-code módszer kiaknázása forradalmasította a szoftveripart. A szoftverfejlesztés újszerű megközelítése gyors átadást tesz lehetővé és modernizálja az üzleti megoldásokat. A terjedelmesebb kódolás helyett a fejlesztők olyan kezelőfelületet használnak, amely kézenfekvő, logikus megoldásokon és drag-and-drop funkciókon alapul. A low-code platformok olyan jellemzőkkel bírnak és olyan kódokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten a vevők igényeire lettek kifejlesztve. A szoftverfejlesztés így jóval gyorsabban zajlik, mint ha hagyományos módon, nulláról építenénk fel a programozást. A profi fejlesztők low-code fejlesztési módszereinek köszönhetően rendkívül gyorsan hozhatunk létre különböző alkalmazásokat. A programozók így az összetettebb feladatokra összpontosíthatnak, a hiányzó elemet pedig a low-code fejlesztők könnyen előállítják.

Proof of Concept – megvalósíthatósági példa

A low-code fejlesztés a Proof of Concept fejlesztést is támogatja. A PoC révén tesztelhetjük a koncepció megvalósíthatóságát. Ennek a technológiának a segítségével rutin feladatokat is végrehajthatunk, és sokkal gyorsabban létrehozhatjuk a PoC első verzióját. Ezáltal az érdekelt felek és a befektetők hamarabb képet kapnak a végeredményről, és ideális esetben meggyőződhetnek arról, hogy gazdaságilag életképes, és nyereséges eredményhez vezet-e a folyamat. 

Agilitás

Az adott low-code platformtól függően ez a megközelítés lehetőséget ad arra, hogy többek közt mobilalkalmazásokat, webportálokat és asztali alkalmazásokat hozzunk létre, illetve automatizáljunk és egyszerűsítsünk üzleti folyamatokat. A szoftverfejlesztés fúziós vagy multidiszciplináris csapatokban is megvalósítható, így egyesíteni tudjuk a különböző szakemberek, az IT, valamint az üzleti oldal képviselőinek igényeit és szaktudását. A termék tulajdonosából, a fejlesztőkből és a szakértőkből álló scrum team együtt dolgozik a projekt megvalósításán, és közösen felelnek az üzleti és technológiai eredményekért.

Egyszerűség

A low-code fejlesztési megközelítés egy keretet biztosít azok számára, akik nem annyira jártasak a kódolásban. Így jobban megérthetik, mi a szerepük a fejlesztési folyamatban. A profi fejlesztők low-code fejlesztési módszerével gyorsított eljárás révén lehet különböző low-code platformok használatával alkalmazásokat létrehozni.

Karbantartás

Egy nulláról felépített, teljesen egyéni alkalmazást csak az tud karban tartani, aki létrehozta azt. Ez komoly kockázatot jelent a vállalatok számára. A low-code platformok megkönnyítik az alkalmazások karbantartását. Mivel nagyrészt azonos jellemzőkkel és funkciókkal bírnak, a számos ügyfélnek dolgozó fejlesztők arra számítanak, hogy az egyes elemeket nagyjából ugyanazokon a helyeken találják meg – még akkor is, ha az alkalmazások számos egyedi tulajdonsággal bírnak. A platformon keresztül létrehozott új alkalmazások karbantartását könnyebben tudja átvenni olyasvalaki, aki már jól ismeri a szóban forgó platformot, még akkor is, ha az illető nem vett részt a fejlesztésben.

Alacsonyabb költségek

Gyakran előfordul, hogy a vállalatok különböző célokra különböző alkalmazásokat használnak, ami az egyes munkafolyamatok és a hozzá köthető adatok szétválasztásához vezet. Így sokszor felesleges körökre lesz szükség, hiszen az alkalmazottak kénytelenek kilépni a különböző alkalmazásokból és gyakran manuálisan visznek át adatokat az egyik alkalmazásból a másikba. A különböző alkalmazások karbantartása, fejlesztése és engedélyezése is jelentős költségekkel jár.

Időtálló megoldások

A low-code platformok folyamatosan fejlődnek, és egyre több mindenre képesek, ezáltal egyre többen használják őket. A cégek hosszú távon többet nyernek egyetlen platform által, és egyre jobban kiaknázhatják az általa nyújtott lehetőségeket.

Üzleti folyamatok automatizálása néhány perc alatt

„A low-code alkalmazásfejlesztés megkönnyíti az innovációhoz való hozzáférést. A kódolási tapasztalattal nem rendelkezők is létrehozhatnak digitális termékeket. Mellesleg a fejlesztési ciklust is felgyorsítja. A hibátlanul működő és vizuálisan vonzó termékek megalkotása most már nem hetek, hanem percek kérdése. Ez forradalmi jelentőségű változás.” (Marc Fischer, Dogtown Media LLC)

A low-code platformok segítségével a felhasználók terjedelmes kódolás nélkül tudnak üzleti folyamatokat létrehozni és automatizálni. Az egyes low-code platformok konkrét funkciói és felhasználhatósága is különbözhet egymástól. Következzen néhány példa az üzleti folyamatok gyors automatizálására:

  • Előre felépített sablonok és modulok használata gyakori üzleti folyamatokhoz, többek közt adatgyűjtéshez, a munkafolyamatok kezeléshez és jelentések készítéséhez.
  • Drag-and-drop kezelőfelületek vizuális folyamatábrák és felhasználói kezelőfelületek létrehozásához.
  • Más rendszerekkel és eszközökkel, például adatbázisokkal és alkalmazásprogramozási felületekkel (API) való integráció, ami megkönnyíti az adatbevitelt és növeli a funkcionalitást.
  • Tevékenységek automatizálása és előrejelzések készítése a természetes nyelvfeldolgozás és a gépi tanulás kiaknázásával.
  • Formák, dashboardok és jelentések készítése minimális kódolással.

Civil fejlesztők

A low-code kapcsán gyakran felmerül a civil fejlesztők fogalma. A kifejezés olyan személyekre utal, akik low-code platformok segítségével hoznak létre vagy módosítanak szoftvert. A civil fejlesztő egy személy és nem egy titulus vagy szerep. Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a platformok a laikusok számára is használhatók (akik maguk nem fejlesztők), még így is igényelnek bizonyos szintű technikai ismeretet, illetve rálátást az ezek alapjául szolgáló rendszerekre és adatstruktúrákra. Emellett megfelelő irányítást és felügyeletet kell biztosítani, amelyek garantálják, hogy a civil fejlesztők által létrehozott megoldások összhangban legyenek a szervezet egészének informatikai stratégiájával, és ne járjanak biztonsági kockázatokkal, valamint megfelelőségi problémákkal. Az alkalmazás összetettségétől függően a profi szoftverfejlesztők felelnek a kivitelezés bonyolultabb részeiért. A civil fejlesztők értékes tagjai a szervezetnek, mivel lehetővé teszik olyan megoldások gyors és hatékony létrehozását, amelyek egy adott főosztály, csoport vagy szervezet sajátos igényeit elégítik ki, és így hozzájárulnak a nagyobb termelékenységhez, hatékonysághoz és eredményességhez.

Széttagolt piac

A low-code szféra meglehetősen összetett, számos különböző megoldásból, platformból és részpiacból áll. Vannak például kis-, közép-, és nagyvállalatokat célzó részpiacok. A low-code vállalati környezet jól skálázható, nagy teljesítményű, biztonságos és jól integrálható a vállalati alkalmazásokkal. Ezeknek a létrehozása általában költségesebb. Nem túl nagy az átjárhatóság a vállalati és a kisebb üzleteket kiszolgáló low-code platformok között. Vannak olyan üzleti platformszolgáltatók, amelyek nagyvállalati körökben nem elismertek, vagy nem is ismertek. Hasonlóképpen, a magasabb költségek és a nagyobb összetettség miatt a kis- és középvállalkozások általában nem vásárolnak vállalkozói platformot. Sok olyan low-code platform létezik, amely üzleti folyamatkezelő platformként (BPM) is szolgál. A BPM-ek már régóta támogatják a modellalapú fejlesztést azáltal, hogy még az építési folyamat előtt bemutatják, hogy az adott szoftvernek hogyan is kellene majd kinéznie. Ez a modell hasonlít a BPM folyamatleképzéses módszerhez, amikor az alfolyamatokat jelképező alakzatokat drag-and-drop módszerrel állítjuk megfelelő sorrendbe, hogy meghatározzuk az adott üzleti folyamatot. Ezért is olyan népszerűek a folyamatorientált low-code megoldások, amelyek előnyösek a vállalkozások számára függetlenül azok méretétől. Számos olyan platform létezik, amely rengeteg plugint és sablont kínál az alkalmazások különböző típusaihoz.

Konklúzió

A low-code platformok nem véletlenül örvendenek ekkora népszerűségnek. Segítségükkel a vállalkozások gyorsan és könnyedén tudnak alkalmazásokat fejleszteni kiterjedt programozói ismeretek nélkül. A platformok úgy lettek tervezve, hogy felhasználóbarát és intuitív megoldásokat nyújtsanak, drag-and-drop kezelőfelülettel és előre felépített komponensekkel, amelyeket könnyen lehet az üzleti igényeknek megfelelően konfigurálni. Emellett meggátolják a technikai lemaradást, és támogatják az alkalmazások karbantartását. A teljes mértékben személyre szabott alkalmazások fejlesztése sok esetben lassú és költséges folyamat, mint az már sok hasonló alkalmazást fejlesztő vállalat számára világossá vált. A low-code fejlesztés kulcsfontosságú tényező lesz a vállalatok digitális átállásának felgyorsításában. Ehhez azonban általános iránymutatásra és keretekre van szükség, illetve általános szoftverfejlesztési tudásra a folyamat ellenőrzéséhez. A hagyományos és a modell-alapú fejlesztési projektek termelékenységi kísérletei alapján a low-code fejlesztéssel 5-7-szeresére növelhető a hatékonyság. A Gartner felmérése szerint 2024-re az alkalmazások 65%-a low-code platformokon fejlesztik.